Energiemanagement

Eigenlijk is ondernemen simpel. Richt je bedrijf op zo’n manier in zodat jij kunt doen wat je goed kunt én graag doet. En de rest? Delegeren.

Wanneer het om ondernemen gaat, borrelt al gauw het begrip ‘time management’ op. De laatste tijd lijkt die term stilaan vervangen te worden door energiemanagement. De reden daarvoor ligt voor de hand. Ga je met plezier naar het werk, dan wordt tijd al snel een relatief begrip.

Dat laatste is echter vaak waar het schoentje wringt. Veel ondernemers werken namelijk niet graag in hun eigen bedrijf. Raar, want je hebt als zaakvoerder de vrijheid om je business volledig in te richten zoals jij het wil. Om te vertrekken vanuit jouw passie, je te omringen met de mensen die jij zorgvuldig uitkiest.

Toch loopt het vaak mis en plof je elke dag compleet uitgeblust in de zetel. Met als direct gevolg dat je na verloop van tijd niet meer met plezier naar het werk gaat, het bedrijf dat je met je eigen twee handen uit de grond gestampt hebt. De remedie? Energiemanagement.

Opgeladen batterij

De vuistregel is daarbij simpel. Wat je goed kunt en graag doet, doe je zelf. En de rest? Daarvoor omring je je met de juiste mensen. Op die manier kom je ’s avonds thuis met een batterij die volledig opgeladen is.

Voor wie geen mogelijkheid heeft om mensen in dienst te nemen, introduceren we graag tot het begrip ‘job crafting’. Daarbij boetseer je een onaangename klus op zo’n manier, dat het een minimum aan energie vreet. Een concreet voorbeeld: heb je een hekel aan facturatie, doe die dan op een terras, geruggesteund door een smakelijke mocktail – gezien de klus raden we alcohol ten stelligste af.

Eigenlijk is ondernemen simpel. Als je deze blog gelezen hebt, tenminste.