Focus als valkuil

Waarom een laser bijna alles doorklieft? Omdat die zich blijft focussen. Telkens op hetzelfde punt, net zolang totdat het onderwerp van zijn focus het begeeft. Een metafoor waar je ook als ondernemer lessen uit kunt trekken.

Goede ondernemers zien overal opportuniteiten. Da’s een integraal onderdeel van waarom ze goede ondernemers zijn. Toch is het daarbij opletten voor een veelvoorkomende valkuil. Succes zit ‘m ook in het ‘nee’ kunnen zeggen. Wie dat niet kan, tuimelt quasi onvermijdelijk naar beneden. Om dat te vermijden, zetten we hieronder wat tips op een rijtje.

Maak harde afspraken met jezelf

Maak met jezelf de afspraak dat je pas naar het volgende project kijkt wanneer je huidige project volledig op de rails staat en winstgevend is.

Bepaal concrete doelstellingen

En dat zowel op korte als lange termijn. Op die manier hou je de focus op het totaalplaatje, in plaats van jezelf te verliezen in de waan van het moment.

Schoenmaker…

Blijf bij je leest. Jouw expertise binnen een bepaalde niche is wat jouw onderneming succesvol maakt. Ga je een ander project aan in een andere branche? Dan is dat rugzakje met expertise misschien een pak minder gevuld.

Het verslavend aspect van ondernemen

Een nieuw project uit de grond stampen, geeft je hersenen een dosis dopamine. Leuk, maar ook verslavend en niet de beste raadgever. Wees daar alert voor. Teveel hooi op je vork is op lange termijn wellicht niet de meest ecologische optie voor jou als persoon. Bepaal je eigen speelveld. Niet alleen, zoals in het puntje hierboven, op vlak van expertise, maar ook qua time- en energiemanagement.